Skogsbiolog
Jag jobbar med inventeringar av skogens biologiska värden, håller kurser i artkunskap och naturvärdesbedömning samt utför fågelinventeringar. Jag har drygt 20 års erfarenhet av arbete med dessa ämnen. Arbeten utförs åt skogsbolag, Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen i olika län, kommuner, folkhögskolor och universitet samt miljöorganisationer. Jag gör även uppdrag åt olika företag och privatpersoner.
Jag är en flitig och uppskattad föreläsare i ämnet naturskogen och dess ekosystem.
Mitt engagemang för natur och miljö har lett till följande utmärkelser:
- Årets Miljöhjälte av WWF år 2011
- Lyssnarna sommarvärd i P1 år 2014
- Silverfalken av Naturskyddsföreningen år 2016
- Sture Centerwalls pris av Kungliga vetenskapsakademin år 2018
Några av mina utförda arbeten och utmärkelser
- Inventering av Långt broktagel
- Inventering av Vildmarksriket, Leksands kommun
- Inventering av Vildmarksriket, tryckt version
- Inventering av Ore skogsrike
- Sebastian Kirppu är skogens beskyddare 2020-09-12
- Sebastian Kirppu Lyssnarnas Sommarvärd 16 jul 2014
Sebastian Kirppu, Skogsbiolog, Lyssnarnas Sommarvärd 2014, höll löftet som gett honom flest röster – han tog med sig svenska folket ut i naturskog. Det blev en omväxlande resa bland knott och lavar. I vad Kirppu kallade ”naturskogens liv och lust”. Han talade sig också varm för skogens roll i Sverige. -Naturen kan bli väldigt orättvist behandlad av oss människor och då tänker jag – om naturen inte har någon röst, kan jag vara den rösten. Sebastian Kirppu är naturvärdesinventerare, och född och uppvuxen i Moholm i Västergötland. Numera bor han i Malung. - Skogstokig – ett liv i och för skogen
I avsnitt 30 drar vi på utflykt i urskogen! Vår guide och gäst är tidigare sommarprataren Sebastian Kirppu; skogsbiolog, naturguide och specialist på att inventera skogars ekologiska status.
Han har också gjort sig känd som urskogens främsta beskyddare och en rätt så jobbig nagel i ögat på många skogsbolag och skogsägare.
Vi hälsar på Sebastian i Fulufjällets nationalpark, där en av Sveriges mest orörda gammelskogar finns, och gräver djupare i människans mångtusenåriga och komplicerade relation till skogen.
Förutom att prata om att jobba och leva i och för sin passion, så blir det närkontakt med korvsugna lavskrikor, en lektion i lavarnas mystiska sexliv och – såklart – en massa skogssnack! Häng med in i den riktiga skogens förtrollande värld! - Skogsväktaren (Sebastian Kirppu)
Talarstolar och sociala medier i all ära. När Sebastian Kirppu pratar skog vill han helst stå just här: på Erik Knuts-åsens krön i nordvästra Dalarna, 859 meter över havet.
För det är på riktigt här.
När han tittar västerut ser han mil av barrskogsraggiga horisontlinjer, lågfjäll och öppna myrflak – skogshorisont efter skogshorisont ända till norska gränsen. Här behöver han inte slita för att förklara skillnaden mellan moderna produktionsskogar och det där andra; det där som han menar att skog egentligen är. Här talar själva landskapet. - När skogen tystnar (2018)
Vildmarken krymper i en oroväckande takt här i Sverige och de orörda skogarna blir färre samt tystare när den biologiska mångfalden håller på att försvinna. Äventyraren Marcus Aspsjö gav sig iväg för att finna svar på hur situationen ser ut och vad vildmarken egentligen betyder för oss människor.
Här kan du nå mig
E-post: sebastian.kirppu[a]gmail.com
Mobil: 070-308 19 84